Tipus de cèl·lules
Podem distingir dos tipus principals de cèl·lules: les procariotes i les eucariotes.
Les cèl·lules procariotes són les cèl·lules més senzilles i més xicotetes que hi ha. En aquestes cèl·lules es distingeix la membrana i el citoplasma.
Al citoplasma es troben diferents orgànuls i el material hereditari (ADN).
Els bacteris són tots procariotes i són considerats els primers éssers vius que van sorgir al nostre planeta. Són els éssers de vida lliure més xicotets i nombrosos que hi ha, ja que es troben pertot arreu: en un tros de carn, en la fruita, la saliva, l’aire, el mar, dins de les roques, al tub digestiu dels animals... Alguns bacteris utilitzen per a moure’s un filament allargat, anomenat flagel.
Tot i que alguns bacteris causen malalties com la pneumònia o la tuberculosi, la majoria són beneficiosos. Entre d’altres hi ha els que s’encarreguen de descompondre les restes de plantes i animals.
Com són les cèl·lules procariotes?
Les cèl·lules eucariotes són més grans i més complexes que les cèl·lules procariotes, ja que en la seua estructura es distingeix la membrana, el citoplasma i el nucli.
Al citoplasma es troben diferents orgànuls (vacúols, mitocondris, cloroplasts…) i al nucli es troba el material hereditari (ADN).
Els protozous, els fongs, les plantes i els animals estan formats per cèl·lules eucariotes.
Les cèl·lules eucariotes, al seu torn, poden ser animals o vegetals.
Les cèl·lules animals i vegetals
Entre els dos tipus hi ha algunes diferències:
- A més de la membrana, les cèl·lules vegetals tenen una paret cel·lular que està formada per cel·lulosa, cosa que li dóna més consistència. Per això, les tiges i les branques d’algunes plantes són tan dures.
- Les cèl·lules vegetals tenen cloroplasts al citoplasma, amb els quals realitzen la fotosíntesi, mentre que les cèl·lules animals no en tenen, de cloroplasts.
- Les cèl·lules animals tenen més quantitat de mitocondris i menys vacúols. Fins i tot en algunes cèl·lules vegetals el vacúol es desenvolupa molt i ocupa gran part del citoplasma.
- En general, les cèl·lules vegetals són més grans que les animals. A més, les vegetals solen tindre forma més regular (polièdrica), mentre que les animals tenen formes més variades (esfèrica, allargada, estrellada, plana...).
Cèl·lula procariota: membrana, ADN i citoplasma.
Cèl·lula animal i cèl·lula vegetal.
Les parts de la cèl·lula animal
Les parts de la cèl·lula vegetal