2.1. Origen i enfortiment de Roma durant la Monarquia
Títol
La ciutat de Roma va ser fundada el 753 aC a la península Itàlica, concretament a la regió del Laci. Aquesta era una zona bona per a l'assentament humà per diverses raons: d'una banda, tenia una bona posició estratègica perquè era al centre de la península Itàlica –cosa que li permetia controlar-ne tot aquell territori– i també al centre de la Mediterrània i, per tant, gaudia d'una bona posició de control; d'altra banda, era un terreny fèrtil per la proximitat del riu Tíber, la qual cosa va propiciar que els primers pobladors practiquessin l'agricultura i la ramaderia. A més, el riu Tíber –navegable per als vaixells de l'època–, els permetia arribar ràpidament fins al mar, que era tan sols a vint quilòmetres.
Amb aquestes condicions favorables va sorgir un assentament humà batejat amb el nom de Roma i que era el resultat de la unió d'uns poblats situats en set turons i separats per zones pantanoses, que habitaven en cabanes i vivien de l'agricultura i la ramaderia.
Durant aquesta època, anomenada Monarquia (753 aC - 509 aC), perquè la ciutat era governada per un rei, Roma va passar de ser un petit poblat a esdevenir una ciutat ben consolidada. La prosperitat d'una nova ciutat com Roma va tenir com a conseqüència un augment demogràfic important, ja que molts habitants de poblats propers s'hi instal·laven a la recerca de noves oportunitats. L'ampliació de la ciutat va donar pas a la formulació de les primeres lleis, a fi de garantir el seu bon funcionament i la convivència dels seus habitants.
Origen llegendari de la ciutat de Roma
Segons la llegenda, el fundador de Roma va ser Ròmul , un dels dos germans bessons abandonats al riu Tíber perquè morissin, ja que eren néts del rei destronat Numitor. Però els dos infants van ser salvats i alimentats per una lloba i criats per un pastor que els va adoptar com a fills. Quan van ser grans, van descobrir el seu origen i, feliços de la seva sort, van voler fundar una ciutat al mateix lloc on temps enrere la lloba els havia salvat. Els dos germans es van barallar pel regne de la ciutat i Ròmul va matar el seu germà (Rem). Aleshores es va proclamar rei de Roma.
2.2. Expansió durant la República
Durant el període de la República, (509 aC - 27 aC), Roma va experimentar un creixement molt gran. Aquella petita ciutat assentada entre set turons va convertir-se en la senyora de la Mediterrània.
La conquesta de la Península Itàlica
La mentalitat expansionista dels romans va fer que, després d'aconseguir una ciutat forta i pròspera dins la regió del Laci, volguessin apoderar-se de tota la península Itàlica. Així, van començar pels pobles i les regions més properes. A algunes les convencien que s'unissin a Roma gràcies a aliances pacífiques, però les que s'hi resistien eren conquerides mitjançant la força.
Després d'apoderar-se del centre de la península, Roma va emprendre la conquesta del nord i va aconseguir sotmetre la regió d'Etrúria. Seguidament va conquerir el centre-sud, en derrotar els habitants de la regió dels samnites.
Via Appia, que comunicava Roma amb el sud de la península Itàlica.
Encara restava lliure del domini romà el sud de la península Itàlica, que rebia el nom de Magna Grècia , ja que estava format per una gran quantitat de colònies que els grecs hi havien fundat per establir tractes comercials al llarg de la mar Mediterrània. Roma va aconseguir apoderar-se de tota la Magna Grècia quan va conquerir la rica i important ciutat grega de Tàrent.
Aquesta ciutat, tot i rebre ajut militar d'algunes ciutats de la Grècia continental, no va poder suportar l'envestida de Roma, que va esdevenir, així, la ciutat amb més poder de la península Itàlica.
Expansió de Roma a la península Itàlica.
El domini de la Mediterrània
Després d'aconseguir el control de la península Itàlica, Roma va voler ser la ciutat més poderosa de tota la Mediterrània. En aquella època, Cartago, una ciutat situada al nord d'Àfrica, a l'actual Tunísia, exercia el seu poder militar i comercial a la Mediterrània occidental. L'enfrontament entre Roma i Cartago era inevitable, ja que totes dues pretenien dominar la Mediterrània.
Així van esclatar les Guerres Púniques , que per als romans van ser el primer conflicte bèl·lic més enllà de les fronteres de la península Itàlica. Aquestes guerres entre cartaginesos –a qui els romans anomenaven púnics – i romans van tenir diverses fases:
Primera Guerra Púnica : Els romans vencen i s'apoderen de Sicília, Còrsega i Sardenya.
Segona Guerra Púnica : Els romans vencen i s'apoderen de part de la península Ibèrica.
Tercera Guerra Púnica : Destrucció de Cartago i conquesta romana d'una part del nord d'Àfrica.
Els cartaginesos van emprar elefants de guerra per lluitar contra els romans.
L'organització en províncies
Roma es trobava en una situació nova i desconeguda: com podia controlar i governar uns territoris allunyats de les seves fronteres naturals? Quina relació política i econòmica havia d'establir amb aquestes noves zones que ara ja dominava?
Va donar el nom de províncies als nous territoris conquerits. La primera província romana va ser Sicília i la segona, Còrsega-Sardenya. A cada una d'aquestes províncies hi enviava un magistrat especial, una mena de funcionari que controlava políticament, administrativament i militarment aquest territori allunyat de Roma. Aquest magistrat, que generalment ja havia tingut algun càrrec a la capital, seguia les ordres dels governants de Roma, recaptava els impostos dels habitants de les províncies i procurava tenir la província pacificada.
Durant la República, el territori romà va experimentar el creixement més gran, ja que de forma gradual es va apoderar de gran part de la Mediterrània occidental i oriental. Així, a través de setges, guerres i combats va esdevenir la ciutat més poderosa de tota la Mediterrània.
Cada territori conquerit passava a ser província romana, rebia un nom i mantenia un vincle amb Roma. Es tractava de la primera divisió territorial, de la qual encara avui dia en conservem alguns trets, tot i que ha anat canviant al llarg d'aquests segles.
Aquests són els territoris conquerits pels romans durant la República, ordenats cronològicament segons l'any de conquesta i amb el nom del país o dels països que els correspon avui dia:
Província romana
Anys conquesta
Països actuals
Sicília
241 aC
Sicília (Itàlia)
Còrsega – Sardenya
231 aC
Sardenya (Itàlia); Còrsega ( França)
Hispània (citerior i ulterior)
197 aC
Espanya; Portugal
Il·líria
167 a 45 aC
Eslovènia; Croàcia; Bòsnia-Herzegovina
Macedònia – Acaia
146 aC
Albània; Macedònia; Grècia
Àfrica - Numídia
146 aC
Tunísia
Àsia
129 aC
Part de Turquia
Gàl·lia
120 a 51 aC
França; Bèlgica; part dels Països Baixos; part d'Alemanya; Suïssa
Bitínia
74 aC
Part de Turquia
Cirene - Creta
74 a 67 aC
Part d'Egipte; part de Líbia; Creta (Grècia)
Cilícia - Xipre
64 a 58 aC
Part de Turquia; Xipre
Síria
64 aC
Síria; Líban; Israel; Palestina; Jordània
Egipte
30 aC
Egipte
Mèsia
29 aC
Sèrbia; Montenegro; Kosovo
Tal i com veieu en la taula anterior, les províncies romanes no coincideixen físicament amb els països actuals, sinó que cada província romana abarca una suma de petites parts d'aquests. Vegeu-ne el mapa de la pàgina següent per comprovar-ho.
En totes aquestes províncies els romans van deixar la seva empremta: des de la llengua a l'arquitectura, des del nom de ciutats a la literatura, etc. Aquesta herència és més forta en unes que en altres, però en la majoria avui dia encara podem contemplar algun tret que ens remet al nostre passat romà.
A l'actual Catalunya, que formava part de la província de la Hispània Citerior, tenim abundants testimonis arqueològics que evidencien la presència romana a casa nostra.
2.3. Expansió durant l'Imperi
L'Imperi, període que comprèn des del 27 aC fins al 476 dC, es va iniciar amb l'emperador August, que va continuar l'onada expansionista dels anteriors governants de la República. Sota el seu mandat es van annexio-nar més territoris a Orient i es van estabilitzar i reorganitzar les conquestes d'Occident. Així, va acabar la conquesta del nord d'Hispània amb operacions militars contra els càntabres i els àsturs, i es va dividir l'extensa província de la Gàl·lia en quatre parts.
Podem dir que la divisió territorial en províncies es va iniciar de manera força improvisada durant la República i August es va trobar amb la tasca de reorganitzar-la per fer més eficaç el govern d'un territori cada vegada més extens. I és que tant August com els seus successors van anar ampliant el territori dominat per Roma cap al centre i el nord de l'actual Europa, fins als rius Tigris i Eufrates, a Mesopotàmia.
Els avantatges econòmics que suposava aquest gran imperi, generats pels impostos que pagaven els habitants de les províncies, contrastaven amb les dificultats militars per mantenir en pau i estabilitat tantes províncies i tan diferents. Aquest fet va obligar a posar fi a les conquestes romanes a l'època de l'emperador Trajà, un emperador d'origen hispà que va governar del 98 al 117 dC. A partir d'aleshores, l'exèrcit romà es va dedicar plenament a mantenir les fronteres pacificades.
En aquesta taula pots veure les noves províncies conquerides durant l'Imperi, ordenades cronològicament i amb el nom del país o dels països actuals.
Província romana
Anys conquesta
Països actuals
Galàcia
25 aC
part de Turquia
Rètia
15 aC
part d'Alemanya; Suïssa; Àustria
Nòric
15 aC
Àustria
Pannònia
10 aC
Hongria
Capadòcia
17 dC
part de Turquia
Germània (sup. i inf.)
17 dC
Països Baixos; part d'Alemanya
Mauritània
40 dC
Marroc; Algèria
Lícia - Pamfília
43 dC
Part de Turquia
Britània
43 dC
Centre i sud del Regne Unit
Tràcia
46 dC
Bulgària; part occidental de Turquia
Aràbia
105 dC
Part d'Egipte; part de Jordània
Dàcia
107 dC
Romania
Armènia
115 dC
Armènia; part de Turquia
Mesopotàmia
115 dC
Iraq; Iran
Els successors de l'emperador Trajà tenien més interès a mantenir el territori romà que a conquerir-ne més. Per aquest motiu van decidir marcar i enfortir les fronteres, que ells anomenaven limes .
Van construir el limes germànic entre els rius Rin i Danubi. De la mateixa manera, les muralles d'Adrià i d'Antoni separaven la Bretanya romana d'Escòcia (entre les actuals Carlisle i Newcastle upon Tyne). A orient, a l'altra banda del riu Eufrates, el limes protegia Síria i Aràbia dels perills dels nòmades del desert. I a l'Àfrica el limes s'adaptà en funció dels adversaris.
Màxima expansió de l'Imperi romà.
2.4. Divisió de l'Imperi romà
El govern d'un imperi tan extens havia arribat a ser incontrolable per a un sol home, l'emperador, al qual les funcions que havia de dur a terme no permetien passar gaire temps a Roma. Dioclecià, que va governar del 284 dC al 305 dC, va intentar solucionar-ho organitzant l'Imperi en quatre parts, cada una de les quals tenia una mena de responsable propi. Roma va deixar de ser la residència imperial i aquesta es va traslladar a les noves quatre capitals: Nicomèdia, Sírmium, Milà i Trèveris.
Els nombrosos successors de Dioclecià no van continuar amb aquesta organització de l'Imperi, però tampoc van retornar a Roma el seu paper de capital imperial. Al contrari, Constantí, emperador del 312 al 337, va traslladar la capital a Constantinoble (l'actual Istanbul).
Tot i que en realitat les diferències entre els territoris romans d'orient i els d'occident eren cada vegada més grans, no va ser fins a l'època de l'emperador Teodosi que es va visualitzar la divisió de l'Imperi. A la seva mort va dividir-lo entre els seus dos fills: Arcadi, el més gran, va ocupar-se del d'Orient; Honori va rebre el d'Occident. A partir d'aquell moment, la història dels dos imperis va tenir recorreguts diferents. Tan diferents que l'Imperi romà d'Occident va caure el 476, mentre que l'Imperi d'Orient es va mantenir fins al segle xv .
2.5. Viatgem per l'Europa romana
Els romans van arribar a terres molt allunyades de la seva ciutat originària. En el moment de màxima extensió, l'Imperi romà s'estenia des de la mar Càspia fins a Hispània, i des de Bretanya fins a Egipte. En tots aquests territoris van deixar la seva empremta, ja fos a través d'edificis públics, d'elements lingüístics, de trets socioculturals, etc. Com és evident, les restes arqueològiques són les que més fàcilment podem contemplar, i aquestes es troben a qualsevol indret conquerit per l'Imperi romà i en diferents estats de conservació.
Ens centrarem en el continent europeu, però no esmentarem les ciutats romanes d'Hispània, que ja vas estudiar al curs anterior.
Observa aquest mapa, en què hi ha alguns dels indrets romans més importants d'Europa i, a continuació, veurem algunes edificacions significatives de cadascun d'aquests llocs:
Arles (França)
Iulia Arelate Sextanorum , colonitzada per Juli Cèsar.
L'amfiteatre és un dels monuments més impressionants i més ben conservats del món romà.
Va ser construït cap a l'any 70 dC i tenia una capacitat per a 30.000 espectadors.
August va fer construir aquest elegant teatre per acollir uns 12.000 espectadors. Actualment encara es troba en plena activitat.
Trèveris (Alemanya)
Augusta Treverorum , colònia fundada per August l'any 16 aC.
La Porta Nigra és l'única part conservada de l'enorme muralla romana que envoltava Trèveris. El seu nom prové de la pàtina negra que durant segles va cobrir-ne els blocs de pedra.
Les termes imperials daten del segle iv , en temps de Constantí el Gran. Eren les terceres més grans de tot l'imperi.
De l'amfiteatre , se'n conserva només l'el·lipse de 75 per 50 metres, ja que durant d'edat mitjana es va utilitzar com a pedrera.
La muralla d'Adrià (Regne Unit)
Durant un viatge a la Bretanya el 122 dC, l'emperador Adrià va projectar aquesta muralla que tenia la funció de separar els romans dels bàrbars, a més de ser un punt d'observació i control del comerç.
La muralla anava de costa a costa i tenia una llargada de 80 milles romanes, és a dir, uns 117 quilòmetres.
Al llarg de la muralla hi havia diverses portes i entre aquestes s'hi construïen torretes d'observació.
Al mateix temps, la construcció d'un mur que partia l'illa en dues meitats per la part més estreta va servir de protecció a les regions fèrtils i civilitzades del sud contra els atacs de les tribus del nord. Vaig inspeccionar personalment una bona part d'aquells treballs que s'emprengueren simultàniament sobre un glacis de vuitanta llegües: en aquell espai ben delimitat que va d'un costat a l'altre vaig tenir ocasió d'assajar un sistema de defensa que després podria ser aplicat pertot arreu. Però aquella obra purament militar ja afavoria la pau, feia créixer la prosperitat d'aquella part de la Bretanya; es creaven pobles; s'anava produint un moviment d'afluència cap a les nostres fronteres.
Marguerite Yourcenar : Memòries d'Adrià. Laia
Pompeia (Itàlia)
Pompeia , fundada al segle vi aC, va passar a mans dels romans l'any 80 aC.
Així és com es conserven els carrers de la ciutat, ben empedrats, amb voreres i alguna font.
El fòrum de Pompeia era una gran plaça rectangular (38 m x 142 m), envoltada per un pòrtic de columnes per tres dels costats, mentre que al costat nord hi havia un temple dedicat originàriament a Júpiter. A partir del 80 aC en aquest temple es van venerar també Juno i Minerva. A la imatge es poden observar les columnes que s'han conservat del temple, als peus del Vesuvi.
Pompeia va ser una pròspera ciutat del sud d'Itàlia, embellida per molts edificis públics i moltes cases luxoses, que va ser destruïda per l'erupció del volcà Vesuvi. Aquest fet va tenir lloc el 24 d'agost de l'any 79 dC, i els pompeians es van veure sorpresos per una pluja de pedres i per rius de cendra bullent. Tota la ciutat i els seus habitants van quedar sepultats fins a final del segle xvi , moment en què es van iniciar les primeres excavacions. No serà fins a final del segle xix i principi del xx que començaren unes veritables obres d'excavació i conservació.
2.6. Viatgem per altres indrets romans
Els països del nord d'Àfrica i del Pròxim Orient conserven autèntiques meravelles urbanístiques i arquitectòniques de l'època romana. Els romans no van deixar de banda les ciutats de les províncies i, ja fos perquè era la ciutat on l'emperador passava temporades, ja fos perquè era la ciutat on vivia el governador, les van construir i embellir a imatge de la seva estimada Roma.
Amfiteatre d'El-Djem (Tunísia)
Aquest amfiteatre era un dels més grans de l'Imperi. Tenia tres pisos i una capacitat per a 35.000 espectadors.
L'arena, o pista, d'aquest amfiteatre mesurava 65 m x 39 m. A sota hi havia dues galeries en forma de creu, amb diverses cel·les als costats per als gladiadors i les feres.
Leptis Magna (Líbia)
Era coneguda per tot l'imperi com la perla d'Àfrica . Va ser incorporada a l'Imperi l'any 146 aC, després de la derrota dels cartaginesos.
La ciutat va prosperar gràcies al comerç i es va ampliar amb la construcció d'edificis cada vegada més grans.
Un ric comerciant va patrocinar la construcció d'un teatre , considerat «la joia de la ciutat» i un dels més majestuosos de tot l'Imperi.
Palmira (Síria)
L'actual Tadmur va ser una ciutat de mercaders que gaudia d'una posició privilegiada entre els dos grans imperis, el romà i el persa. El seu nom, Palmira, significa Palma' o Ciutat de les palmeres'.
Les restes romanes del segle ii i iii dC s'han pogut admirar fins l'any 2015, en què van ser destruïdes en bona part per Estat Islàmic.
El Cardo Maximo era una via amb columnes que dividia la ciutat al llarg d'1,2 quilòmetres.
El teatre de Palmira, del segle ii dC és un dels més majestuosos del Pròxim Orient. El fons representa la façana d'un palau, però només se'n va conservar la planta baixa.
Zenòbia, reina de Palmira. Es diu que l'any 268 dC Odainath, cap de les tropes romanes d'Orient i rei de Palmira, va ser assassinat. La seva esposa Zenòbia va assumir-ne el poder, però aviat es començà a sospitar d'ella perquè en poc temps va voler ser la reina de tot Orient. Es diu que Zenòbia era atrevida, noble, bella, però per sobre de tot, ambiciosa. Va assumir els títols d'Augusta i Mare de l'Emperador, ja que volia que el seu fill governés la part oriental de l'Imperi romà. L'emperador Aurelià va voler acabar amb Zenòbia i el seu regne, i va assetjar Palmira. La reina va fugir de nit buscant l'ajut dels perses, però va ser capturada quan estava a punt de travessar el riu Eufrates. La ciutat de Palmira es va rendir i a la seva reina, Zenòbia, la van portar com a presonera a Roma, on va ser exhibida durant les festes per celebrar el triomf de l'emperador Aurelià.
Jerash (Jordània)
És el símbol del luxe i del poder romà a Orient. Va ser creada per allotjar les tropes d'Alexandre el Gran, i la ciutat es va enriquir entre els segles iii aC i iii dC.
Caminar pels seus carrers escortats per centenars de columnes ens fa evocar altres temps i ens porta a la plaça oval, un espai públic de gran bellesa arquitectònica.