La generació d'energia elèctrica a les centrals és tan sols el primer pas. Ara s'ha d'aconseguir disposar-ne on faci falta, a vegades molt lluny del lloc de producció. Per entendre bé com es fa, hem d'introduir uns continguts previs.
4.1 Dissipació d'energia elèctrica. Efecte Joule
Una part de l'energia elèctrica que transporta el corrent es dissipa mitjançant calor a causa de la resistència que ofereixen els conductors. Aquest fenomen, que té unes conseqüències importants, rep el nom d'efecte Joule en honor del científic anglès J. P. Joule (1818-1889).
Com que l'energia elèctrica és donada per E = V · I · t, i segons la llei d'Ohm la tensió entre els extrems d'un conductor de resistència R és V = I · R, l'energia que es transforma en calor (Q) quan pel conductor circula un corrent d'intensitat I és:
Q = I2 · R · t
L'efecte Joule té unes aplicacions notables, com veurem més endavant, però també causa grans pèrdues en el transport de l'energia elèctrica.
4.2 Transport d'energia elèctrica
El transport de l'energia elèctrica es realitza a través de la xarxa elèctrica, que és un conjunt de cables de coure o alumini que permet distribuir l'energia generada a les centrals.
Com que l'energia dissipada per l'efecte Joule és proporcional al quadrat de la intensitat de corrent que circula pel cable, durant el transport aquesta ha de ser mínima. Atès que la potència subministrada per una central és P = V · I, això s'aconsegueix elevant la tensió a uns valors que poden arribar als 400 kV. Per aquest motiu, els elements de suport dels cables s'anomenen torres d'alta tensió.
Com que l'energia elèctrica no es pot emmagatzemar, la xarxa elèctrica ha de permetre un equilibri entre la que es produeix i la que es consumeix. A vegades és difícil, i la diferència es compra o es ven, segons el cas, als mercats internacionals d'energia elèctrica.
4.3 Distribució d'energia elèctrica
Quan l'energia elèctrica ja és prop de la destinació, per seguretat, s'ha de disminuir el voltatge abans de distribuir-la als punts de consum.
Tant l'elevació de tensió a la sortida dels generadors com la disminució durant el transport es duen a terme a les estacions transformadores. Els transformadors de tensió són elements clau de les estacions. Es tracta d'uns dispositius elèctrics que transformen la tensió del corrent altern. Estan constituïts per dos debanaments de fil conductor (bobines) muntats sobre un nucli tancat de material ferromagnètic.
Quan el corrent circula pel circuit primari (entrada), s'indueix un corrent en el secundari (sortida), la tensió del qual depèn de la que es tingui a l'entrada i de la relació entre el nombre de voltes de tots dos bobinatges.
Una vegada disminuïda la tensió, mitjançant una xarxa de cables normalment subterranis als trams finals, l'energia es distribueix a les llars i les indústries. A la imatge inferior es mostra un esquema general del transport i la distribució d'energia elèctrica.