El cicle cel·lular consta d’una sèrie de processos que van des que una nova cèl·lula es forma i creix fins que es divideix per donar lloc a dues cèl·lules filles. Les fases per les quals passa aquesta cèl·lula es recullen en dos períodes: la interfase i la fase M. Tenen una durada variable segons el tipus cel·lular i l’organisme en què es duguin a terme.
Per controlar que les cèl·lules no es divideixin indefinidament hi ha un mecanisme de mort cel·lular reprogramada denominat apoptosi. La cèl·lula s'autodestrueix quan ha completat les seves funcions o bé quan ha sofert algun dany irreparable.
Interfase
La interfase és el període més llarg del cicle cel·lular i ocupa gairebé un 90 % de la vida de la cèl·lula. Durant aquest període, un dels objectius de la cèl·lula és preparar-se per a la divisió, i consta de tres fases: G1, S y G2.
Per estudiar l'ADN i el cicle cel·lular més profundament, formeu parelles i visualitzeu el vídeo següent:
bit.ly/Telomerasa_juventud
Després, discutiu sobre els temes tractats i responeu, també en parelles, a les preguntes següents: quina relació té el càncer amb la telomerasa? I amb el cicle cel·lular? Expliqueu-ho raonadament.
Fase M
La fase M correspon a la divisió cel·lular. Comprèn dos processos, la divisió del nucli o cariocinesi i la divisió del citoplasma o citocinesi.
Es denomina fase M perquè segons el tipus de cèl·lula on ocorre la divisió es tractarà de mitosi o de meiosi.
Mitosi
És la divisió cel·lular que té com a objectiu repartir el material genètic en dues cèl·lules filles, que seran exactament iguals entre si i iguals a la cèl·lula mare.
Aquesta divisió consta de quatre fases: profase, metafase, anafase i telofase.
Citocinesi
La divisió cel·lular acaba amb la divisió del citoplasma. En el cas de les cèl·lules animals es forma un anell contràctil que escanya la cèl·lula; en les cèl·lules vegetals les cèl·lules filles no arriben a separar-se totalment, i queden unides mitjançant un envà denominat fragmoplast.
Meiosi
La meiosi és la divisió cel·lular que té lloc en organismes diploides per originar cèl·lules sexuals haploides. L’objectiu d’aquesta divisió és reduir a la meitat la càrrega genètica o dotació cromosòmica.
La meiosi consta de dues divisions successives i, de la mateixa manera que la mitosi, ocorre després d’una interfase i consta de quatre fases en cada divisió: profase, metafase, anafase i telofase. Entre la primera i la segona divisió meiòtica no es produeix una replicació d’ADN.
En la gràfica que es mostra al marge es representa un procés meiòtic. Observa què apareix representat a cada eix i respon en el quadern les preguntes següents:
- Quina quantitat d'ADN té la cèl·lula mare? I les cèl·lules filles? Per què?
- Indica quina fase del cicle cel·lular representa cada lletra.
- En quin moment es passa de cèl·lules diploides a cèl·lules haploides?
- Si una cèl·lula estigués en l'anafase I, a quina lletra del gràfic la situaries? I si estigués en l'anafase II? Raona ambdues respostes.
- En quin moment de la gràfica es produeix el fenomen de entrecreuament 0 o recombinació gènica?
Visiona el vídeo següent per entendre com es produeix el procés de meiosi a les cèl·lules.
bit.ly/Meiosis_células
Les dues divisions meiòtiques reben el nom de meiosi I i meiosi II.
-
La primera divisió meiòtica és reduccional: la cèl·lula passa de ser diploide (2n) a haploide (n).
-
La segona divisió és equacional: les cèl·lules filles tenen el mateix nombre de cromosomes que la cèl·lula de la qual provenen.
-
Entre la primera i la segona divisió meiòtica no es torna a duplicar el material genètic, únicament es dupliquen els centrosomes per formar de nou les fibres del fus.
Un cop finalitza la segona divisió meiòtica, durant la citocinesi II, s’obtenen quatre cèllules filles diferents entre si i amb la meitat de càrrega genètica que la cèl·lula mare.
- Quines diferències trobes entre la mitosi d'una cèl·lula vegetal i la d'una cèl·lula animal?
- Per què creus que l'ADN no roman condensat durant tot el cicle cel·lular?
- Per què algunes de les cèl·lules dels individus que duen a terme la reproducció sexual han de realitzar una meiosi? Com s'anomenen les cèl·lules a les quals dona lloc aquesta divisió cel·lular?
- Podria una cèl·lula haploide sofrir meiosi? Justifica la resposta.
- A través de quins processos genera variabilitat la meiosi? Per què?
- Per què no és necessària una segona replicació de l'ADN entre la primera i la segona divisió meiòtica?