El mètode científic
L'ésser humà té una necessitat inherent de respondre totes les qüestions que ens plantegem sobre nosaltres mateixos, la nostra vida i el nostre entorn. En aquest sentit, un científic sempre s'està fent preguntes sobre el món que ens envolta i és la recerca de les corresponents respostes la que fa créixer la ciència.
Els científics han establert un procediment de treball anomenat mètode científic que apliquen en les seves investigacions. Tot i la gran diversitat de recerques científiques, en la gran majoria hi podem trobar les etapes comunes següents:
- Observació. Plantejament del problema
Quan un científic troba un fet o fenomen interessant, el primer que fa és observar-lo amb atenció. Prendrà nota de tots els fets observables i farà els mesuraments oportuns. En aquesta etapa es planteja l'objectiu o objectius que es pretén aconseguir amb la recerca.
Cal buscar tota la informació possible relacionada amb l'objectiu de la recerca. Aquesta informació es pot trobar publicada en articles de revistes de divulgació científica, consultant amb altres investigadors que treballin en el mateix àmbit, etc.
En aquesta etapa es proposen explicacions provisionals, és a dir, possibles respostes al problema plantejat.
- Experimentació i obtenció de dades
Cal triar i aplicar la metodologia i l'estratègia més adequades i recollir-ne els resultats.
Molts experiments se solen dur a terme als laboratoris. També s'utilitzen els mitjans informàtics com a eina útil per a la recollida de dades.
- Anàlisi de les dades obtingudes
Es processen els resultats obtinguts, és a dir, s'ordenen, s'analitzen i es contrasten amb la informació recollida en les etapes inicials. També s'utilitzen els mitjans informàtics com a eina útil per al tractament de les dades.
- Extracció de conclusions
En aquesta etapa final s'arriba a conclusions que han de ser argumentades. Si les hipòtesis inicials es confirmen, els científics estan en condicions d'elaborar lleis i teories científiques. En cas contrari, han de tornar a la fase de formulació d'hipòtesis.