Activitats interactives
En pocs anys, internet, des de la seva popularització a mitjan dècada del 1990, s’ha anat fent present en les nostres vides. En qualsevol moment podem fer ús d’algun dels seus serveis.
Internet és una xarxa de dades d’abast mundial en la qual estan interconnectats milions de dispositius digitals comunicats entre si.
Internet és una xarxa de xarxes en què conviuen dispositius digitals de diferents tecnologies i sistemes operatius, però amb un llenguatge comú o protocols que els permet dialogar.
La xarxa es com una gran teranyina, formada per nodesi enllaços de connexió, que poden ser diversos: cable, fibra òptica i enllaç radioelèctric (fig. 4.26). La informació pot anar d’un node a un altre per diferents camins.
En cas d’interrupció d’una ruta, la informació pot viatjar per altres d’alternatives. De fet, la informació quan, surt d’un punt, es trosseja i s’organitza en diferents paquets, que poden circular per rutes diferents i recompondre’s en l’ordinador receptor.
Una xarxa LAN o usuari individual es connecten a internet a través d’un proveïdor de servei d’internet, ISP ( Internet Service Provider).
Els protocols de comunicació permeten la comunicació entre els ordinadors que estan dialogant, enviant i rebent dades. A internet el protocol emprat és el TCP/IP, acrònim de Transmission Control Protocol/Internet Protocol que actua com a sistema operatiu de la xarxa, que gestiona operacions com ara dividir la informació en paquets, crear un sistema d’adreces, encaminar els paquets per la xarxa i detectar errors en les transmissions de dades.
Quan una informació surt d’un ordinador, el protocol divideix i empaqueta la informació afegint dades a cada paquet per assegurar que arribaran a la destinació adequadament i la informació es recompondrà correctament.
Per encaminar els paquets sense error, la xarxa necessita d’un sistema d’identificació de tots i cada un dels ordinadors connectats. Aquesta es fa amb un identificador o adreça IP o IPv4, que s’ha d’assignar manualment o bé automàticament a cada dispositiu connectat. És un conjunt de quatre blocs numèrics, de tres xifres cadascun (amb un valor que pot variar entre 0 i 255), separats per punts, que identifica l’ordinador de manera única. Accedir a un servidor de pàgines web significa accedir a l’adreça IP del seu servidor. Per evitar aquesta nomenclatura numèrica, a l’hora de consultar un lloc web, se substitueix per una adreça amb un nom que sigui significatiu del lloc: aquest format rep el nom d’ adreça URL( Uniform Resource Locator). Per exemple: http://ca.wikipedia.org. Per navegar amb els noms literals d’un web cal que hi hagi un servidor que faci d’intèrpret de les URL i les tradueixi a la seva adreça IP. Això és justament el que fa el servidor de noms o DNS( Domain Name Service) que està a internet.
L’últim camp d’una URL fa referència al tipus d’ac- tivitat o a la ubicació territorial, per exemple:
.com: comercial
.cat: comunitat cultural
.org: sense ànim de lucre
.fr: França
.uk: Regne Unit
L’encaminador o router que fa d’intermediari entre la xarxa local i internet rep el nom de porta d’enllaç i té un número IP que l’identifica.
Ara experimentarem amb comandes de TCP/IP des d’un ordinador amb Windows. Per això, obrirem una finestra al sistema a través del menú d’inici; a la finestra de cerca, has d’escriure cmdi acceptar. Se t’obrirà una finestra de fons negre on interaccionarem amb les comandes TCP/IP.
Obtenció de l’adreça IPv4 de l’ordinador i de la porta d’enllaç predeterminada (adreça del router). Escriu la comanda ipconfig i accepta. Tot seguit t’apareixerà una finestra amb moltes dades, busca-hi IPv4. Comprova que la IP d’altres ordinadors connectats a la mateixa xarxa canvia només en el darrer camp, i la porta d’enllaç és la mateixa.
Obtenció del nom d’identificació de l’ordinador. Escriu la comanda hostnamei accepta. Tot seguit t’apareixerà la informació en la finestra.
Hi ha comunicació amb la porta d’enllaç? La comanda ping permet saber si hi ha comunicació amb un altre ordinador, del qual hem de saber l’adreça IP. Escriu ping [IP], on [IP] és l’adreça de la porta d’enllaç o d’un altre ordinador, i accepta. Tot seguit et retornarà la informació en pantalla.
Obtenció de l’adreça IP del servidor d’un lloc web. Per exemple, quina adreça IP té el servidor del web de TV3? Simplement has d’escriure ping [URL], on [URL] és l’adreça del web tvc.cat , i accepta.
A la xarxa internet, els ordinadors poden comunicar-se seguint dos models: a)client-servidor i b)igual-igual.
El model client-servidor s’estableix entre un ordinador que consulta informació (client) i un altre que proporciona un servei o informació (servidor). Aquest model és el que s’estableix quan es consulta un web.
Aquesta relació, però, ha canviat amb l’anomenada Internet 2.0, que es fonamenta en la interactivitat dels llocs web i els usuaris que poden crear també informació: blocs, wikis, xarxes socials, etc., i entorns per compartir recursos en línia que permeten emmagatzemar continguts, com vídeos, fotografies, plataformes educatives, etc.
En la relació igual-igual (en anglès Peer to Peer [P2P]), cada ordinador pot actuar com a client i com a servidor d’altres connectats a la xarxa. És un sistema per compartir fitxers de manera descentralitzada. Aquest model de comunicació és el que s’utilitza en les xarxes de compartició de fitxers com eDonkey, o de comunicació com Skype.
La creació d’aplicacions per a internet es realitza amb llenguatges de programació especialment creats per a això: HTML, Java, PHP, etc.
La informàtica en núvol és més coneguda per la seva accepció en anglès: Cloud Computing. La seva aparició ha suposat un nou concepte en què dades i programari resideixen a internet.
L’usuari en fa ús des de qualsevol ubicació sense necessitat de disposar del programari (editor de textos, full de càlcul, editor web...) ni d’un dispositiu d’emmagatzematge de dades; amb la connexió a internet és suficient. A més, permet i afavoreix el treball compartitamb altres persones. En són exemples aplicacions com ara Google Apps i Officce365.
Per a l’usuari, canvia la necessitat de tenir programari instal·lat en el mateix ordinador, que ja no li cal. Per accedir a aquests serveis només li fa falta un ordinador amb connexió a internet. Però apareixen certs interrogants: a) Les dades són de l’usuari o del prestador del servei? b) L’empresa pot vendre dades dels seus usuaris? c) A quin servidor i país resideixen les dades dels usuaris? d) L’emmagatzematge és segur? e) Està protegit del robatori?
Els dispositius connectats a la xarxa, com la informació que hi circula, poden ser objecte d’accions malintencionades de què cal protegir-se adequadament. A més de prendre les mesures tècniques preventives, cal estar atents a l’ús d’informació personal sensible que pot ser mal usada per terceres persones: fotografies, contrasenyes, vídeos, números de compte, targetes bancàries... Les mesures bàsiques a prendre són:
Cal assegurar-se que el navegador estigui actualitzat i activada l’opció d’actualització automàtica. S’han de tenir activades les opcions de protecció de privadesa.
Esborrar periòdicament l’historial, la memòria de navegació i les galetes ( cookies) de navegació. Això pot fer-se des dels mateixos navegadors, o amb aplicacions gratuïtes descarregables.
Tenir activada l’opció del navegador que evita les finestres emergents.
Per fer transferències de dades amb seguretat, hem de fer-ho en llocs web que la seva URL comenci amb l’encapçalament: https:// ( Hypertext Transfer Protocol Secure), en lloc de l’habitual http://.
La xarxa LAN i/o ordinador han d’incorporar i tenir activat un sistema de protecció anomenat tallafocs o firewall. La seva funció és blocar virus, cucs i l’accés de pirates informàtics. Els sistemes operatius porten aquest element de seguretat incorporat.
Tenir instal·lat un programa antivirusi mantenir-lo actualitzat. Gairebé tots ofereixen tallafocs. Alguns també certifiquen la confiança en els llocs webs visitats i alerten dels que són potencialment perillosos.
Hi ha riscos que no es resolen amb les proteccions tècniques, atès que estan relacionats amb el nostre comportament o d’altres davant de les aplicacions que ens ofereix la xarxa: l’ús de les xarxes socials, xats, cyberbulling, phising, suplantació d’identitat, etc. Cal estar informat dels riscos que comporten i com reaccionar quan es presentin.
Centre Internet +Segura
És un lloc web adreçat a joves, pares i mares i educadors amb recursos informatius i formatius per navegar i usar internet de manera segura. Et recomanem fer una visita i exploració dels seus continguts.